پیشگیری و نحوه کنترل فشارخون در سالمندان

فشار خون یک بیماری جدی است که در افراد در رده سنی مختلف دیده میشود. این بیماری در سالمندان به دلیل کهولت سن بیشتر از سایر گروه های سنی مشاهده میشود. ابتلا به فشارخون میتواند باعث بیماری های دیگری مانند نارسایی کلیه شود. بنابراین افراد به محض علائم فشارخون به پزشک مراجعه کنند.
افرادی که به عنوان پرستار سالمند فعالیت میکنند میدانند که این موضوع تا چه اندازه مهم است و با انجام فعالیت های که به کنترل فشار خون در سالمندان کمک میکند تا طول درمان را به حداقل برسانند

فشار خون بالا دلیل واحد و مشخصی ندارد و عواملی مانند: سن، جنسیت، نژاد و سابقه خانوادگی از جمله عواملی هستند که افراد را در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار میدهد. این عوامل خارج از کنترل شما هستند.

از جمله عواملی که تحت تاثیر شماست و شما میتوانید با آگاهی از این عوامل مانع از فشار خون بالا شوید:

بالا بودن وزن، مصرف مواد غذایی پرنمک، سیگار کشیدن، عدم تحرک بدنی و مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی و استرس از جمله عللی است که میتوان با کنترل انها از ابتلا و تشدید فشارخون جلوگیری کرد .

سایر عواملی که باعث افزایش فشارخون میشود:

  • نوشیدنی های کافئین دار مانند چای، قهوه، نوشابه و نوشیدنی انرژی زا
  • داروهایی مانند داروهای ضد بارداری،کوتیکواستروئیدها، داروهای درمان بیش فعالی و داروهای ضدافسردگی و برخی داروهایی که در درمان سرطان استفاده میشود.
  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند استامینوفن و ایبوپروفن
  • داروهای محرک مانند کوکائین

5 قدم در جهت کنترل فشارخون بالا

پنج قدم در جهت کنترل فشارخون بالا

فشار خون بالا در افراد مسن بسیار شایع است. با افزایش سن، سیستم عروقی ما تغییر می‌کند و عروق سفت می‌شوند، بنابراین فشار خون بالا می‌رود. این حتی در مورد افرادی که عادات سالم دارند نیز صادق است. خبر خوب این است که فشار خون در اکثر افراد قابل کنترل است.

  1. ورزش کنید و فعالیت بدنی داشته باشید
    داشتن میزان متوسطی از فعالیت ورزشی و فیزیکی، به کنترل فشار خون در سالمندان کمک زیادی می‌کند. ۱۵۰ دقیقه در هفته زمان مناسبی است. پیاده‌روی حتی در منزل و انجام برخی حرکات کششی برای چند وعده در روز خلأ فعالیت فیزیکی را پر می‌کند. بهتر است پرستار سالمند به این امر مهم برای سلامتی توجه ویژه داشته باشد.
  2. رژیم غذایی سالم داشته باشید
    بعید است بتوانید یک بیماری شایع را نام ببرید، که رژیم غذایی در آن بی‌تأثیر باشید. ما همان چیزی هستیم که می‌خوریم. درمورد بیماری فشار خون بالا، کم کردن نمک و غذاهای چرب می‌تواند کمک بزرگی باشد. رژیم غذایی غنی از میوه‌ها، سبزیجات، غلات سبوس‌دار و محصولات لبنی کم چرب ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند. پرستار سالمند و یا هر کسی که مسئول طبخ غذا برای این عزیزان است بهتر است از نمک های رژیمی که در داروخانه ها موجود است برای این عزیزان استفاده کنند.
  3. وزن خود را متعادل نگه دارید
    اضافه وزن می‌تواند شرایط فشار خون بالا را دشوارتر کند. بنابراین اگر فردی به این بیماری مبتلا است، می‌تواند با مشورت با پزشک خود، برنامه‌ای برای کاهش وزن در پیش بگیرد، بهتر است روزانه نیم ساعت سالمندان در کنار مراقب خود یا خانواده به فعالیت ورزشی مناسب با شرایط خود بپردازند.
  4. استرس خود را مدیریت کنید
    آرامش و کنار آمدن با مشکلات می‌تواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند. شاید تصور کنید سالمندان به این دلیل که در دوران بازنشستگی به سر می‌برند و فعالیت استرس‌زایی ندارند، کمتر مبتلا به اضطراب می‌شوند. باید بگوییم که اضطراب عارضه‌ای روحی است و عواملی به جز نگرانی‌های کاری و مشغله زندگی نیز می‌تواند باعث ابتلا به آن شوند. پرستار سالمند با ایجاد محیط مناسب و به دور از استرس میتواند به کاهش اضطراب و آرامش این عزیزان کمک کنند.
  5. سیگار را ترک کنید

نکته پایانی

مهم ترین نکته برای سالمندان به موقع خوردن قرص های فشارخون آنهاست که باید رعایت کنند.
براساس اعلام محققان و پزشکان، فشار بالاتر از ۱۳ روی ۸، در بازه فشار خون بالا قرار می‌گیرد. آنچه تحقیقات پزشکی نشان می‌دهد، این عارضه در سالمندان بیشتر از سایرین دیده می‌شود. شرط عقل این است که با مشاهده هر یک از نشانه‌های این بیماری، برای کنترل فشار خون در سالمندان، مراجعه به پزشک صورت بگیرد.
بهتر است پرستار سالمند برای دقت بیشتر در مصرف داروهای این عزیزان از کاپ دارویی استفاده کنند و از همه مهمتر اینکه برای داشتن زندگی سالم و با کیفیت نیاز به آرامش، غذای سالم و طبیعی و فعالیت بدنی مناسب داریم تا بتوانیم از بسیاری از بیماری ها از جمله فشارخون پیشگیری کنیم.

نویسنده: خانم مرضیه امیر زادگان


ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *