
۰۸ ۰۸ ۱۴۰۰
بیماری اختلال در بلع به مشکلات در زمان مصرف غذاها و نوشیدنی ها می گویند. افراد دچار دیسفاژی در انتقال مواد غذایی جامد یا مایع از دهان تا معده مشکل در بلع دارند. مشکل در بلع غذا ممکن است برای همه افراد پیش بیاید اما در سالمندان و افرادی که مشکلات شایعی که در مراحل پیشرفته آلزایمر رخ میدهد، ناتوانی بیمار در جویدن و بلع است. اصلیترین نیازهای جسمانی ما از راه دریافت مواد مغذی از غذا و نوشیدنیها تأمین میشود و مواجهه با چنین مشکلی، میتواند شدت بیماری را افزایش داده و بدن را وارد شرایط بحرانی کند. علاوه بر اینها برخی از مرگ و میرهایی که در بین افراد مبتلا به آلزایمر دیده میشود، به سبب خفگی با غذا و نوشیدنی است.
بنابراین باید مشکل بلع در بیماران آلزایمری را بشناسیم و جدی بگیریم و به دنبال روشهایی برای کاهش روند و یا درمان آن باشیم. ممکن است سالمندانی که به این مشکل دچار هستند نیاز به پرستار سالمند داشته باشند، تا در زمانهای بحرانی عکسالعمل مناسب داشته باشد.
- با این حال با رعایت برخی نکات میتوان به داشتن بلع و جویدن مطمئن به این افراد کمک کرد.
- زمان صرف غذا برای این افراد، در زمانی باشد که خسته و خوابآلود نباشند و قبل از غذا حداقل ۳۰ دقیقه استراحت کافی داشته باشند.
- حتی المقدور این افراد به تنهایی غذا یا نوشیدنی مصرف نکنند.
- دقت در نحوهی نشستن صحیح هنگام غذا خوردن
- دادن وقت کافی برای غذاخوردن و یادآوری اینکه به آرامی غذا بخورند و غذا را به تکههای کوچکتر تقسیم کنند.
- در محیطی آرام و بدون استرس غذا میل کنند. غذا خوردن در محیطی که دارای عوامل حواس پرتی و یا هیجان زیاد باشد مانند صدای بلند یا تلویزیون میتواند باعث خفگی آنها شود.
- تدارک وعدههای غذایی مختصر در دفعات بیشتر
- نوشیدن جرعهای آب بعد از هر لقمه غذا
- مراقبت و توجه هنگام غذا خوردن آنها
- یادآوری اینکه حتماً غذا را ببلعند و پیش از خوردن لقمهی جدید، لقمهی قبل را جویده باشند.
- تغییر غذا و یا سبک آن؛ به عنوان مثال ، از مایعاتی غلیظ مانند آبمیوه استفاده شود. گاهی نوشیدن مایعاتی چون میلک شیک، راحتتر بوده و به نرمی از گلو فرو میرود.
- استفاده از غذاهای نرم مانند گوشت و سبزیجات مخلوط شده با سسهای نرم، سوپ غلیظ، پودینگ، سوفله و ماست استفاده کنند.
- استفاده ازگوشت و نان های نرم، کمپوت میوه و کنسرو سبزیجات و غلات له شده
- تقسیم کردن غذا به تکههای کوچکتر
- اجتناب از مصرف از غذاهای چسبناک مانند کره بادام زمینی و یا غذاهای خیلی گرم یا سرد
- استفاده از شیشه شیر نوزادان برای نوشید آب و مایعات
- کمک به تمیزکردن دندان ها
- مراجعهی مرتب به دندانپزشک. دندانهایی که درد دارند و یا از بین رفتهاند جویدن را دچار مشکل میکنند و ممکن است حتی منجر به خفگی فرد شود.
- عدم استفاده از داروهای خواب آور یا داروهایی که دهان را خشک میکنند.
- لازم است که حتما سالمندان بعد از بیدار شدن از خواب و هوشیاری کامل غذا و یا نوشیدنی را مصرف کنند.

علاوه بر این با کمک متخصص گفتار و زبان درمانی ، میتوان رهنمود و آموزش هایی را برای تقویت عضلات درگیر در بلع دریافت کرد.
به افرادی که از بیماران آلزایمر مراقبت میکنند توصیه میشود که هنگام غذا دادن، تمیز کردن دندان و یا حتی زمانیکه این افراد دچار خفگی میشوند انگشت خود را درون دهان آنها قرار ندهند. و اگر هنگام صرف غذا، دچار تشویش و اضطراب شدند از وسایل پلاستیکی یا یکبار مصرف برای غذا دادن به آنها استفاده کنند.
دوران سالمندی مخاطراتی دارد و باید نزدیکان این عزیزان و یا پرستار سالمند این مخاطرات را بدانند و به آنها توجه ویژه داشته باشندو در مواقع لزوم و اورژانسی نحوه برخورد درست و اقدامات لازم را فراگرفته باشند و به کار گیرند.
نویسنده: خانم مرضیه امیر زادگان